Saturday, November 28, 2020

Latest Post

Сите пријави за кршење на човековите права, корупцијата, говорот на омраза и лажните вести на едно место

ЦИВИЛ ги постави на едно место пријавите за кршење на човековите права и слободи во најширока смисла на зборот, говорот на омразата, лажните вести и случаите на корупција. Прегледно и едноставно, сите граѓанки...

Интервју за работа

– Дали планирате да се откажете од граѓанските активности доколку ве вработиме? – Не. – Меѓутоа, би требало да го направите тоа. – Јас не мислам така. – Дали сте мажена и...

Мрачно време за човековите права

„Ова е мрачно време за човековите права. Додека автократите ги окупираат насловните страници, сепак, борците за човековите права, демократија и владеење на правото стануваат сѐ посилни. Истите популисти што шират омраза и...

СОНК и КСС: Повисоки плати за наставниците, во спротивно, генерален штрајк

Конфедерацијата на слободни синдикати и СОНК денеска во Штип на мирен протест, со почеток во 12 часот, ги упатија своите барања до Владата. https://www.youtube.com/watch?v=rIU4VTM9GSk ,,Денес во Штип вие докажавте дека синдикалната борба...

Кој ќе ги застапува правата на културните работници

По поднесено барање од Синдикатот на културата на Република Македонија со приложување на докази за исполнување на условите за стекнување на репрезентативност предвидени во Законот за работни односи, Комисијата за утврдување на...

Вработување во јавниот сектор: Колку понепрецизни норми, толку поголем простор за самоволие

Постои сериозна неконзистентност во легислативата за вработување во јавниот сектор, што остава голем простор за дискрециско одлучување, предупредуваат невладината „Транспаренси интернешнл – Македонија“ и Државната комисија за спречување корупција (ДКСК), кои спроведуваат...

К15 и други работнички права… Тажна приказна…

Општ колективен договор (ОКД) за приватниот сектор од областа на стопанството е договор со кој се доуредуваат правата и обврските на вработените и работодавачите во приватниот сектор. Тој треба да претставува еден...

Page 53 of 54 1 52 53 54