Saturday, November 28, 2020

Latest Post

Алатка за отчетност за трошоците на носителите на јавни функции

Како резултат на посветеноста во спроведување на политиката за транспарентно и отчетно работење на официјалната страна на Владата може да се види Алатка за отчетност на носителите на јавни функции каде можат...

Синдикалното здружување некогаш и сега

Во рамки на Текстилијада 3, денеска во Штип се одржа панел дискусија „Синдикално здружување во минатото и иднината“ во организација на „Гласен текстилец“. Учесниците говореа за унапредувањето на социјалниот дијалог во подобрување...

ОЈО, секоја чест на брзината, ама да разјасниме: За снимките од домот на Камчев никој нема да одговара?

Основното јавно обвинителство одговори на прашањата што јавно ги поставив во мојата колумна Зошто Орце Камчев не одговара за давање награда?, а потоа и ЦИВИЛ, како организација за човекови права, ги достави до...

Камиони, викотници, разјарен градоначалник, градежен шут, вжештени социјални мрежи… Драма во Делчево

На социјалните мрежи вчера се појави видео во кое во присуство и по насоки од градоначалникот на Делчево, Горан Трајковски, камиони од компанијата „Гранит“ истураа градежен материјал пред влезот на приватна компанија...

Транспарентноста и одговороноста е јасно дефинирана обврска на институциите пред јавноста и граѓан(к)ите

Универзалната декларација за човекови права (член 19) го гарантира основното право на пристап до информации од јавниот сектор. Во таа смисла, транспарентноста, претставува средство за подобрување на управувањето со јавниот сектор. Освен...

Граѓанско учество, чекор кон вистински демократско општество

ГРАЃАНСКИ ОБЈЕКТИВ: Сите ние сме граѓански новинарки и новинари. Ние сме медиумите! Тоа се често повторувани слогани во текот на проектот. имот на ЦИВИЛ постојано повторува дека е добро секогаш да се...

Препораките од властите не важат за работниците!?

Mинистерот за здравство и други релевантни претставници на здравството неодамна дадоа препораки за справување со високите температури меѓу кои и препорака да се избегнува престој на отворено во периодот од 11:00 до...

Page 52 of 54 1 51 52 53 54